Фигура 7 копия 4 Untitled-1
  • VEKA profili

Preberite, kaj narediti, da bo vaše stavbno pohištvo čim dlje ostalo lepo in zanesljivo

29.4.2022.

- »Sosed, vidim, da ste kupili novo stavbno pohištvo, res je lepo …« je opazil Marko, ko se je danes zjutraj odpravljal v službo.

- »O, dobro jutro, Marko. Ne, ma kje, ta okna imamo že sedem, osem let,« mu je odgovoril njegov prvi sosed Jure.

- »Kaj res? Videti so tako dobro in ohranjeno!« je dodal Marko.

- »Oh, Jure. Najlažje je kupiti novo stavbno pohištvo, a po nakupu ga je treba tudi vzdrževati.«


Naložba v novo PVC-stavbno pohištvo je velik izziv, ker gre za opremo, ki je ne menjujemo pogosto. Prav zato je pomembno izbrati lepo in predvsem funkcionalno pohištvo. Če upoštevate dejstvo, da se skozi okna in balkonska vrata izgubi kar do desetkrat več toplote kot skozi stene, je jasno, da boste z naložbo v kakovostno stavbno pohištvo kljub nekoliko višjim začetnim stroškom dejansko privarčevali.

Če pa ste že kupili novo stavbno pohištvo, poskrbite, da bo čim dlje ostalo kot novo. Na samem začetku je pomembno, da se izognete začetniški napaki – najprej odstranite zaščitno folijo na zunanji stani stavbnega pohištva. Številni uporabniki jo pustijo na okvirih, saj so prepričani, da bo še povečala nadaljnjo zaščito, vendar jo je tako dejansko pozneje zaradi vremenskih vplivov precej težje odstraniti. Kar pa je še pomembneje za vzdrževanje stavbnega pohištva (če želite v svojih PVC-profilih uživati še vrsto let), izveste v nadaljevanju s pomočjo odgovorov na najpogostejša vprašanja lastnikov novega stavbnega pohištva.

Moram PVC-profile kako posebej čistiti in vzdrževati?

PVC-profili imajo posebno, dolgotrajno površino, ki se lahko hitro in enostavno očisti in je dlje časa videti enako dobro kot prvega dne. Za kar največji učinek vam predlagamo uporabo sredstev za intenzivno čiščenje VEKAPRO XtraCare white in VEKAPRO XtraCare colour. VEKAPRO XtraCare white je primeren za neobložene PVC-okenske profile z belo ali kremasto belo profilno površino, njegova glavna naloga pa je odstranjevanje trdovratne umazanije, kot so industrijski in avtomobilski izpušni plini, nikotin in pelod. VEKAPRO XtraCare colour se uporablja za zanesljivo in nežno vzdrževanje PVC-okenskih profilov, obloženih ali obdelanih s površinami VEKA SPECTRAL. Vsekakor se priporoča izogibanje sredstvom, ki vsebujejo agresivne snovi, kot je aceton ali razredčilo, ter redno pomivanje okenskih stekel z mlačno vodo, mehko krpo in primernimi, blagimi čistili.


Lahko kako podaljšamo življenjsko dobo tesnil in okovja?

Tesnjenje vrat je izjemno pomembno zaradi zagotavljanja stalne temperature v prostoru in zmanjšanja energetske izgube, zato je ta proces najboljše izvajati poleti in pozimi. Tesnila obvezno preverite vsaj enkrat letno in jih redno vzdržujte. Posebej v ta namen imamo v ponudbi izdelek VEKAPRO SuperFinish, tesnilo, ki je hkrati tudi dolgotrajna zaščita za neobložene PVC-okenske profile. Če želite podaljšati življenjsko dobo elastičnih PVC-oken, odpornih proti vlagi, je za vas prava izbira VEKAPRO SealProtect, ki ima praktičen, spužvast nastavek za enostaven nanos na tesnila okvira, okenskega krila ali stekla. Tako boste podaljšali življenjsko dobo tesnila, barva pa bo ostala obstojna. Zahvaljujoč kakovostnemu vzdrževanju in ustreznim izdelkom boste ohranili trajnost profila in njegovo funkcionalnost, prihranili denar ter zmanjšali svoj stres.

Kako najboljše vzdrževati in čistiti tečaje ter okovje?

Okovje je najbolj potrošen del oken in vrat, zato jim je treba pri vzdrževanju nameniti posebno pozornost. Ker sčasoma pride do zmanjšanja trenja med stičnimi točkami mehanizma profila, morajo deli ostati gibljivi, kar lahko povzroči izpad oken in vrat iz ležišča. Da do tega ne bi prišlo, je treba vse dele okovja najmanj enkrat letno namazati z oljem ali mastjo, ki ne vsebuje smole ali kisline. Za zanesljivo nego priporočamo prodorno ulje v spreju za okovje in tečaje VEKAPRO EasySpray, ki gibljive komponente ohranja gladke in jih zaščiti pred korozijo. Če imate hišo ali stanovanje na morju, bodite na okovje še posebej pozorni, saj je zaradi velike koncentracije soli zelo občutljivo.


Kaj pa čiščenje oken?

Za popoln sijaj ne pozabite na VEKAPRO DailyClean, učinkovito sredstvo, s katerim lahko svoje okenske profile, stekla in tesnila čistite vsak dan. Z njim vam sledi mrčesa, prstnih odtisov ali ptičjih drekcev ne bodo več povzročale glavobola. In za konec upoštevajte, da morate poleg rednega čiščenja prostore tudi večkrat na dan prezračiti, da ne boste imeli težav z vlago. Prav tako vedno pazite, da stavbnega pohištva ne boste izpostavljali prevelikim obremenitvam, ter se izogibajte silovitemu in naglemu zapiranju oken, da ne bi profili počili.